Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Mindfulness' effectief bij volwassenen met autisme

6 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

'Mindfulness', een behandelingsmethode met meditatie-oefeningen, heeft een positief effect op volwassenen met een autismespectrumstoornis. Dat concluderen medewerkers van het Centrum Autisme Volwassenen van GGZ Eindhoven op basis van een pilotstudie.

In het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme is hun onderzoek samengevat. In de studie zijn 11 participanten, in de leeftijd tussen 18 en 60 jaar en met een gemiddelde intelleigentie, geobserveerd. Allen hadden ze somberheidsklachten en last van piekeren. Negen weken volgden zij de Mindfulness behandeling, met als effect:

Na afloop zijn de somberheidsklachten en het piekeren verminderd.
Het lukt hen de aangeleerde technieken toe te passen in het dagelijkse leven. Ze kunnen dus generaliseren, bijzonder voor mensen met autisme, waarschijnlijk door de gestructureerde aard van de therapie.
Ademhalingsoefeningen helpen het patroon van piekeren te doorbreken en bijvoorbeeld 's nachts weer makkelijker in slaap te komen.
Meditatie-oefeningen leerden de deelnemers beter hun grenzen aanvoelen, bijvoorbeeld tijdens het werk.

De auteurs merkten op dat het per individu verschilt welke meditatievorm helpt. "Het is interessant om te kijken naar verschillen tussen mannen en vrouwen en te onderzoeken of leeftijd een rol speelt bij het effect van de interventie."

Download hier het onderzoeksartikel 'Effectiviteit van Mindfulness based Stress reduction'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!