Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder stress in problematische gezinnen dankzij langlopend hulpprogramma

24 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

Het langlopende hulpverleningsprogramma 'Tien voor toekomst' helpt om stress bij ouders en kinderen in multiproblemgezinnen te verlagen. Gezinnen gaan er beter van functioneren, concludeert Tim Tausendfreund, die 4,5 jaar lang 122 gezinnen volgde bij het programma werd toegepast. Hij promoveert 5 maart in Groningen op het onderzoek.

Gezinnen met meervoudige, ernstige en langdurige problemen op verschillende leefgebieden staan in de Nederlandse jeugdzorg bekend als multiprobleemgezinnen. Hoewel er aanwijzingen zijn dat kortdurende crisisinterventie-programma's positieve effecten kunnen hebben, slaagt de hulpverlening er onvoldoende in om de problemen van multiprobleemgezinnen duurzaam op te lossen.

Tien voor toekomst
Als alternatief zijn langdurige programma's ontwikkeld die geïntegreerde zorg op verschillende leefgebieden kunnen bieden. Er is echter nauwelijks evaluatieonderzoek naar dit soort programma's gedaan. Tausendfreund en collega's onderzochten een langdurig hulpverleningssprogramma, genaamd 'Tien voor Toekomst', dat op grote schaal in Nederland wordt toegepast. In het onderzoek werden 122 gezinnen gevolgd over een periode van ruim vierenhalf jaar.

Minder stress
De resultaten laten zien dat toepassing van 'Tien voor toekomst' gepaard gaat met een duidelijke afname van ouderlijke stress, met name in het eerste jaar. Bovendien blijken gezinnen met een aanvankelijk lager stressniveau een grotere kans te hebben om het programma eerder te beëindigen. Gedragsproblemen bij kinderen en het functioneren van het gezin als geheel tonen een minder coherent patroon van verandering. De focus van gezinscoaches op de begeleiding van ouders, meer dan op de begeleiding van kinderen, lijkt hiervoor een goede verklaring.

Ouders en kinderen
Tausendfreund concludeert dat het hulpverleningsprogramma 'Tien voor Toekomst' ouderlijke stress kan verminderen en dat het programma een parallel aanbod dient te creëren van directe hulp voor kinderen, in aanvulling op de hulpverlening voor ouders.

Coaching families with multiple problems, proefschrift waarop Tim Tausendfreund 5 maart promoveert in Groningen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!