Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder professionele inzet nodig in wooncomplex Stougjeshof

7 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

In Oud-Beijerland is eind september een bijzonder wooncomplex van zorgorganisatie Cavent geopend: Stougjeshof. In dit complex zijn 47 kleine appartementen gevestigd waar zelfstandig wonen, goede begeleiding en zorg voor elkaar samengaan. De bewoners zijn een mix van mensen met een verstandelijke beperking, ouderen, mensen met sociaal-psychische problemen en mensen met een fysieke beperking, en zij gaan elkaar ook helpen. Volgens Cavent is dit een voor Nederland unieke situatie.

De bewoners, over het algemeen mensen met een klein inkomen, betalen zelf de huur van de vrijwel energieneutrale woningen. Die is daarom ook laag gehouden; netto bedraagt de huur 548 euro per maand, exclusief 63 euro servicekosten.

Alvast kennismaken
Cavent is al bijna een jaar bezig om in de nieuwe bewonersgroep de onderlinge samenhang te versterken, want het is de bedoeling dat ze gaan bijdragen in de zorg voor elkaar. Elk van hen heeft wel een talent dat ingezet kan worden om anderen te helpen.

Er zijn al werkgroepjes actief voor de tuin en de schuur, die de ontmoetingsplek van Stougjeshof is. Daar kunnen bijvoorbeeld verjaardagen gevierd worden.

Minder hulp
Natuurlijk blijft professionele begeleiding en ondersteuning noodzakelijk, maar Cavent gaat ervan uit dat er 15 tot 20 procent minder professionele inzet nodig zal zijn dan wanneer al deze bewoners zelfstandig en verspreid door de Hoeksche Waard zouden blijven wonen.

Vlakbij het complex woont ‘hofhouder’ Wilbrecht Giljam met zijn drie kinderen. Zij houden in de gaten of het met iedereen goed gaat.

Wennen aan buren
In een interview met een lokale krant vertelde Wilbrecht dat de bewoners er al goed in slagen contact met elkaar te maken. “Zo laat een buurvrouw voor een meisje dat overdag werkt haar hondje uit. Soms zijn er ook vragen over gedrag: waarom doet mijn buurman dit? Dan is er nog een vertaalslag nodig. Ze moeten nog wennen dat ze buren hebben.”

De Erasmus Universiteit is bezig met een onderzoek bij Stougjeshof om het slagen van het zorgproject te kunnen beoordelen.

Financiering
In tegenstelling tot veel andere zorgcomplexen is dit project geheel privaat gefinancierd door een lokale investeerder uit Oud-Beijerland. Meestal wordt overheidsgeld gebruikt, of gebeurt de bouw door een woningcorporatie.

Voor de regio Hoeksche Waard is dit in ieder geval het eerste privaat gefinancierde project. Volgens de website van Cavent zijn er nog enkele appartementen beschikbaar.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!