Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder probleemgedrag door verbetertraject

25 februari 2008 Door de redactie Geen reacties
In alle instellingen die deelnamen aan het verbetertraject probleemgedrag is de agressie bij cliënten verminderd.

Ook andere vormen van probleemgedrag als extreem veel aandacht vragen, namen af. Soms verdween het probleemgedrag helemaal.

Elf instellingen voor verstandelijk gehandicaptenzorg en verpleging/verzorging hebben vorig jaar meegedaan aan het verbetertraject. Met een stappenplan worden de problemen aangepakt. De instellingen richtten zich op een paar cliënten. Ze leerden beter naar de cliënt zelf te kijken, in plaats van naar zijn gedrag. Zij hebben voor de cliënt ‘passende interventies’ bedacht zoals het creëren van meer rust, het aanbieden van meer activiteiten of het veranderen van het dagritme. Soms hadden kleine veranderingen grote effecten. Zo bleek een cliënt veel minder claimend gedrag te vertonen toen in zijn buurt een klok was opgehangen. Anderen kregen spel of muziek aangeboden waardoor hun onrust afnam.  

Belangrijk resultaat van het verbetertraject is dat medewerkers zich meer bewust zijn geworden van hun eigen rol. Ze praten veel met elkaar over het probleemgedrag, en soms krijgen ze bijscholing (bijvoorbeeld over syndromen die met gedragsproblemen gepaard gaan). Het verbetertraject vond plaats in het kader van Zorg voor beter, een kwaliteitsprogramma van het ministerie van Vws. Informatie bij Vilans, www.vilans.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!