Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder probleemgedrag dankzij programma Meester in de Klas op speciaal onderwijs

23 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

Steeds meer scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs ontdekken het interventieprogramma Meester in de klas. Deze aanpak leidt tot minder incidenten op met name cluster 4-scholen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme noemt het een kleine revolutie.

Cluster 4-scholen (voor leerlingen met psychiatrische en/of gedragsproblemen) hebben vaak te kampen met onrustige klassen of leerlingen die probleemgedrag vertonen. Bij de Oosterbeekse school voor voortgezet speciaal onderwijs Vierbeek werkt de aanpak heel goed. Hierin staat contact maken centraal in plaats van het straffen en beheersen van leerlingen.

Bang voor school
Een groepje jongens dat stelselmatig niet de klas in wilde, werd op een gegeven moment door de teamleider uitgenodigd voor een gesprek in een boomhut nabij de school. Daaruit kwam naar voren dat de scholieren doodsbang voor school waren; Vierbeek was voor velen al de vierde school waar ze naar toe gingen, omdat het op andere scholen misging. Door de Meester in de Klas-aanpak gaan de leerlingen tegenwoordig gewoon naar de lessen.

De interventie is circa zes jaar geleden ontwikkeld door Hogeschool Leiden en de Universiteit van Amsterdam en al veelvuldig ingezet bij centra voor jeugd-ggz en jeugdzorg in ons land. Onlangs maakte De Onderwijsspecialisten (het bestuur waar onder meer Vierbeek onder valt) de resultaten bekend van twee jaar werken met Meester in de Klas: op vijf van de zes cluster 4-scholen waar het gebruikt wordt, vertonen scholieren minder probleemgedrag.


Zelf consequenties bedenken
Inmiddels wordt het programma bij zo’n 150 van de 633 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gebruikt. Ook reguliere scholen zijn geïnteresseerd, meldt Peer van der Helm, lector aan de Hogeschool Leiden.

Bij Meester in de Klas mogen leerlingen zelf consequenties bedenken voor hun gedrag. “Ik ken ook een jongen met autisme die rustig wordt als hij even voor een draaiende wasmachine mag zitten. Vroeger werd hij daar door school telkens weer weggehaald, nu zetten ze desnoods de machine voor hem aan,” aldus Van der Helm
op de website van de Nederlandse Vereniging van Autisme.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!