Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder plezier door werkdruk

14 oktober 2009 Door de redactie Geen reacties
De helft van de medewerkers in de gehandicaptenzorg beleeft minder plezier aan haar werk. Dat blijkt uit een grote enquête van politieke partij SP. Als reden voor de afname ziet 48% van de deelnemers aan het onderzoek de toegenomen werkdruk. Volgens 42% is het werkplezier aangetast door de toegenomen registraties en bureaucratie; 39 % wijt het aan de afgenomen kwaliteit van zorg, en ruim een derde is van mening dat het komt door meer werk voor minder mensen. De SP maakt zich zorgen. Kamerlid Renske Leijten: “Te veel regels, te veel bureaucratie, te veel werk te weinig handen aan het bed, en vooral de ergernis van teruglopende kwaliteit van de zorg, maken dat bijna één op de vijf mensen in de zorg denkt aan afhaken. Staatssecretaris Bussemaker zit nog steeds in de ontkenningsfase, maar als we niet uitkijken loopt de zorg leeg.”
Aan het onderzoek van de SP deden 4.600 medewerkers in de gehandicaptenzorg mee, en 6.600 in de ouderenzorg; daar wordt de werkdruk nog veel negatiever ervaren. Met de claim van staatssecretaris Bussemaker dat er de afgelopen jaren meer handen ‘aan het bed’ zijn gekomen, zijn de geïnterviewden het niet eens: 86% van hen ziet dat er géén handen aan het bed zijn bijgekomen; 68% geeft zelfs aan dat er juist minder handen aan het bed zijn. Leijten: “Bussemaker ziet enkel de papieren werkelijkheid, maar de mensen op de vloer weten heel goed wat er speelt.”
Andere cijfers personeel gehandicaptenzorg:
  • 49% van de mensen geeft aan dat het plezier dat ze beleven in het werk de afgelopen jaren is afgenomen.
  • 72% zegt dat er de afgelopen jaren collega’s zijn gestopt omdat ze geen plezier meer hadden in hun werk.
  • 19% van de ondervraagden overweegt ander werk te zoeken, 32% twijfelt nog.
Vakbond CNVPubliekeZaak herkent de uitkomsten van het SP-onderzoek niet. “Onze achterban is juist heel erg bezig met thema’s als beroepstrots, beroepsinhoud en plezier in werk”, zegt bestuurder Leon Vincken. “Ook wij horen wel geluiden dat mensen last hebben van de toenemende bureaucratie, maar we zien zich niet zozeer vertaald in minder plezier.” Volgens Vincken hebben zorgmedewerkers meer behoefte aan invloed op roosteren, arbeidstijden en levensfaseregelingen. “Dit jaar hebben we in bijna alle zorg-cao’s over dit soort zaken afspraken gemaakt; meer invloed doet het plezier in werken juist toenemen.”

Foto SP

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!