Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder meldingen over doorberekenen van zorgkosten

14 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) krijgt steeds minder meldingen binnen over mogelijk onterechte bijbetalingen in de Awbz. Deze week tikte de toezichthouder nog twee ouderenzorgorganisaties op de vingers die onterecht kosten in rekening brengen voor het wassen van linnengoed. De handhaving blijkt effectief: organisaties waar het toezichtsonderzoek is afgerond, pasten hun gedrag aan.

In 2010 en 2011 kreeg de Nza na een oproep 450 meldingen van mogelijk onterechte bijbetalingen in verzorgings- en verpleeghuizen. Ze gingen vooral over moeten bijbetalen voor bijvoorbeeld toiletpapier en verzorgingsproducten, voor het wassen van linnengoed en voor verzorging en voeding. In 2012 ontving de Nza nog 60 meldingen.

Onduidelijkheden
Veel meldingen berustten op onduidelijkheden en bleken geen overtreding. Toch kregen tot december 2012 7 Awbz-organisaties een reprimande, omdat ze de regels overtraden. De Nza publiceerde de namen van de organisaties, verplichtte hen te stoppen met de overtredingen en de bewoners te compenseren. De zorgaanbieders (alleen ouderen- en verpleegzorg) waar het toezichtsonderzoek is afgerond in 2011 en 2012, pasten hun gedrag aan en compenseerden de bewoners, constateert de Nederlandse zorgautoriteit.
 
Recht op een schoon lijf
Bewoners van Awbz-instellingen hebben recht op een schoon lijf, een schone kamer en verantwoorde voeding. De zorginstelling moet zorgen voor verzorgingsproducten als latex handschoenen en toiletpapier, voor voldoende, gevarieerd en gezond eten en drinken en voor schoon bed- en badlinnen. Ook het wassen van haren en het verzorgen van nagels voor wie dit niet meer zelf kan, hoort hier bij.

Kapper aan huis
Zorgaanbieders mogen voor aanvullende diensten een bijdrage vragen. De bewoners moeten dan zelf  kunnen kiezen of ze hier wel of geen gebruik van maken. Zo mag de zorgorganisatie bijvoorbeeld een redelijke bijdrage vragen voor een kapper aan huis, voor het wassen van bovenkleding of een abonnement voor de televisie. De zorgaanbieder moet over deze bijdragen duidelijke afspraken maken met de cliëntenraad en de bewoners vooraf informeren.

Wat wel en niet onder de Awbz valt, is te lezen in de brochure ‘Daar hebt u recht op in de Awbz’ van het College voor zorgverzekeraars. Lees meer op de site van de Nederlandse zorgautoriteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!