Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder medicatiefouten in langdurende zorg

15 februari 2011 Door de redactie Geen reacties

Veel mensen in de langdurende zorg gebruiken vijf of meer soorten medicijnen, waardoor de kans op fouten toeneemt. Negentien zorgorganisaties die deelnamen aan een verbetertraject medicatieveiligheid van Vilans en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (Ivm), hebben het aantal medicatiefouten met 48 procent verminderd.

Bij dit project is vooral gekeken naar polyfarmacie, dat is het gebruik van meer medicijnen tegelijkertijd. Jaarlijks belanden 19.000 mensen in het ziekenhuis en overlijden er 1.250 door verkeerd medicijngebruik.

"Veel ouderen hebben te maken met meerdere aandoeningen tegelijkertijd waarvoor medicatie nodig is. De kans op interacties en bijwerkingen stijgt met het toenemen van het aantal gebruikte medicijnen. Het vermijden van medicatiefouten is bij polyfarmacie dan ook extra lastig. Goede samenwerking tussen de verschillende disciplines zoals arts, apotheker en zorgverlener is bij polyfarmacie dan ook noodzakelijk", aldus projectleider Marijke Wigboldus van Vilans.

Vilans maakte samen met het Ivm een procedure 'Periodieke Medicatiebeoordeling in zorginstellingen' die de ideale samenwerking tussen verschillende disciplines beschrijft. Tijdens het verbeterjaar voerden de deelnemers deze procedure uit in de eigen organisatie. Bij 75% van de organisaties is dat gelukt met als resultaat betere medicatiebehandeling voor cliënten.

Lees meer over het verbetertraject medicatieveiligheid op Vilans.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!