Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder gesloten jeugdzorg nodig

14 april 2011 Door de redactie Geen reacties

Er zijn minder plaatsen in de gesloten jeugdzorg nodig dan voorheen. Zo'n 20% van de beschikbare behandelplaatsen voor kinderen en jongeren met ernstig probleemgedrag staan op het ogenblik leeg. De tijdelijke extra plaatsen die waren gepland, komen te vervallen.

In 2010 werden per maand gemiddeld 1.312 jongeren behandeld in de gesloten jeugdzorg. 20 procent van de 1.622 beschikbare plekken worden niet wordt gebruikt. Dat betekent dat de 314 tijdelijke plekken die waren gepland, niet langer nodig zijn. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Vws) schrijft dit aan de Tweede kamer. Het budget dat daardoor beschikbaar komt, blijft beschikbaar voor de jeugdzorg.

De oorzaak is volgens Van Veldhuijzen dat de gemiddelde duur van een behandeling afneemt. De verwachting is dat jongeren in de toekomst nog korter in een gesloten instelling hoeven verblijven. De instellingen zijn nadrukkelijk niet bedoeld als residentiële instelling voor langdurige zorg.

De tijdelijke capaciteit was in 2009 nodig om jeugdigen met een machtiging gesloten jeugdzorg die in justitiële jeugdinrichtingen verbleven, versneld in de gesloten jeugdzorg op te kunnen nemen.

Meer informatie op de site van Vws.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!