Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder gedwongen zorg voor ouders met lvb dankzij HouVast

14 maart 2016 Ruth Eppink Geen reacties

Gezinnen waarvan de ouders een lichte verstandelijke beperking hebben, krijgen vaak te maken met gedwongen jeugdzorg. De HouVast-methode die specifiek bedoeld is voor deze huishoudens, slaat een brug tussen de gedwongen zorg en vrijwillige zorg.

De methode, ontwikkeld door het Expertisecentrum William Schrikker, wordt door steeds meer zorgorganisaties omarmd. Op verschillende locaties in het land vinden HouVast-traniningen plaats. Onlangs ontvingen medewerkers van Middin hun HouVast-certificering.

En zij zijn niet de enigen. Ook vanuit andere regio’s is er grote belangstelling voor de methode, onder meer bij Cordaan, Siza, ’s-Heerenloo, De Lichtenvoorde, Boritz en Unik. Sommige werken er al mee, andere worden erin getraind. Bij alle deelnemers was de basiskennis lvb aanwezig en had men jarenlange ervaring in de jeugdzorg. Voor het volgen van de training HouVast blijkt dit een belangrijk aspect.


Van zwaar naar licht
HouVast is erop gericht dat er binnen gezinnen waarvan de ouders licht verstandelijk beperkt zijn de hulp afgeschaald gaat worden van zwaar naar licht. Het betekent bijvoorbeeld dat een jeugdzorgwerker de zorg kan overdragen aan de HouVast-werker. De jaarlijkse gang naar de rechtbank komt hiermee te vervallen en het aantal hulpverleners waar het gezin mee te maken had, vermindert.

‘De HouVast-medewerker blijft langdurig in beeld, als een soort waakvlam’

Volgens het Expertisecentrum zit de belangrijkste winst in het feit dat het gezin de kans krijgt zelf de regie over te nemen, zonder dat de hulpverlening wordt losgelaten. De HouVast-medewerker blijft langdurig in beeld, als een soort waakvlam. De HouVast-werker brengt samen met het gezin in kaart wat ze zelf kunnen, wat ze willen leren en wat anderen kunnen of moeten doen.  |

Sinds eind vorig jaar is HouVast erkend door het Nederlands Jeugdinstituut als ‘goed onderbouwd’. Meer informatie over HouVast op www.houvast.nu

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!