Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder dwang dankzij medewerkers

9 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Medewerkers in de gehandicaptenzorg zijn actief bezig met het voorkomen van dwangmaatregelen. De Inspectie voor de gezondheidszorg (Igz) heeft dat onderzocht. Instellingen moeten hun beleid en de registratie van het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen nog wel verbeteren.

De inspectie bekeek dit jaar bij 51 instellingen voor de gehandicaptenzorg en 414 instellingen voor de langdurige zorg hoe zij vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen. "Medewerkers zijn actief op zoek naar alternatieven", is de conclusie in vergelijking met eerder onderzoek in 2008.

Het is nog wel lastig om de informatie van instellingen met elkaar te vergelijken. Zo gebruiken organisaties verschillende definities voor vrijheidsbeperking. De inspectie wil dat zorgaanbieders samen met de brancheorganisaties in 2011 een registratiesysteem ontwikkelen dat duidelijk in beeld brengt of vrijheidsbeperking inderdaad afneemt. Daarnaast moeten instellingen een beleid voor het voorkomen van dwangmaatregelen maken.

De Vereniging gehandicaptenzorg Nederland pleit in een reactie voor een snelle invoering van de nieuwe Wet Zorg en Dwang om de verbetering door te zetten.

Download het rapport 'Cultuuromslag terugdringen vrijheidsbeperking'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!