Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minder beperkt leven dankzij een uitvinding

22 februari 2021 Door de redactie Geen reacties

Leven met een handicap brengt vele beperkingen met zich mee. Dat merken Johannes, Juli, Wouter, Esther, Joel, Marc, Nynke en Camiel iedere dag. Acht wetenschappers van de Universiteit Twente gingen voor het nieuwe tv-programma We gaan het maken samen met hen aan de slag. Lukt het om iets uit te vinden waardoor hun wereld weer iets groter wordt? 

In elke aflevering volgen we twee personen, die elk hun eigen verhaal hebben. Zoals Johannes en Juli uit aflevering 1.

Johannes (37) heeft een zeldzame progressieve spierziekte, waardoor hij zijn hobby niet meer kan beoefenen: vogels kijken. Het vasthouden van een verrekijker of fototoestel is inmiddels te zwaar voor hem. Wetenschapper Edwin gaat voor Johannes iets bedenken waardoor hij er met zijn rolstoel toch op uit kan om vogels te spotten.

Juli (11) is een echte waterrat. Haar bindweefselaandoening zorgt ervoor dat ze niet meer genoeg stabiliteit heeft in het water. Zelfstandig zwemmen is zo niet meer mogelijk. Kan uitvinder Renée iets bedenken waardoor Juli toch alleen kan blijven zwemmen?

Patrick Lodiers presenteert het programma. “We gaan het maken geeft ons een inkijkje in het creatieve brein van uitvinders die anders naar de wereld kijken, durven pionieren en niet bang zijn om problemen aan te gaan die voor de meesten onoplosbaar lijken.”  |

De serie We gaan het maken is vanaf 1 maart iedere maandagavond om 21.30 uur te zien bij BNNVara op NPO 1.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!