Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mimakkers: Alles mag, niks is gek

18 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Zonder grenzen communiceren met mensen met een verstandelijke beperking, zonder woorden en zonder vooropgezet plan. Dat doen miMakkers, clowns die meegaan in de belevingswereld van bewoners en samen zijn met hen in het hier en nu. Vera Beusink is opgeleid tot miMakker, en heet Olle als clown. Ze volgde de opleiding bij stichting miMakkus.

Twee keer in de week haalt Olle een oudere mevrouw op om naar Olle haar huis te gaan, zoals de vrouw het noemt. Daar kijkt ze iedere keer erg naar uit.

Positief contact
Twee jaar geleden kwam Olle in het leven van de vrouw, die in een woonhuis van Severinus kwam wonen en voor een tijdje naar de dagbesteding ging. Dat paste niet goed bij haar, en zorgcoördinator Dorien vertelt over de zoektocht naar een individuele activiteit die bij haar aansloot: "Ik kwam bij Vera terecht, activiteitenbegeleidster en miMakker, om te kijken wat ze zou kunnen betekenen voor haar. Tijdens een gesprek met Vera, legde ze aan me uit dat ze als miMakker mee gaat in haar belevingswereld. Alles mag, niks is gek en heel belangrijk: niets moet. Het doel is om positief contact met haar te krijgen. Dit leek me een goed uitgangspunt om te starten en te proberen of ze het contact met de clown als prettig ervaart."

De vrouw reageert erg positief op Olle, vertelt Dorien: "Ze kijkt uit naar haar bezoeken. Als een dag minder goed begint, brengt Olle hierin een omslag. Olle geeft haar meer levensvreugde. In het woonhuis is er een vast dagprogramma, zoals opstaan en de verzorging, dat ze niet altijd als prettig ervaart maar waar ze toch in mee moet gaan. miMakker Olle doet leuke dingen met haar. Ze geniet van het contact van hart tot hart, en dat zij dit zelf kan sturen. Ze leeft op als Olle binnenkomt, en heeft moeite om weer afscheid te nemen."

Onderzoek
Stichting miMakkus leidt mensen op die werken in de zorg voor mensen met dementie en/of verstandelijk beperking. Lees het hele verhaal over de miMakker in de rubriek Activiteiten in de Klik van november 2013 (los na te bestellen bij de klantenservice van Klik voor € 10). Dichterbij Kennisn@ en de Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking (Tranzo, Tilburg University) onderzoeken de meerwaarde van miMakkus in het leven van mensen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. Het onderzoeksproject loopt van januari 2013 t/m december 2013, contact: Sophie Wintels.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!