Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mimakker geeft cliënt emotionele steun

11 september 2014 Door de redactie Geen reacties

MiMakkus is een methode waarbij zorgverleners vanuit een gelijkwaardige dialoog proberen aan te sluiten bij de belevingswereld van de cliënt. Een benadering die nog zeldzaam is in zorg en dagbesteding, zo blijkt uit onderzoek naar de meerwaarde van de methode door Dichterbij Kennisn@ en de Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking (Tranzo, Tilburg University).

De onderzoekers bekeken de meerwaarde van miMakkus in het leven van mensen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. Ze omschreven de volgende positieve kenmerken van MiMakkers:

  • miMakkers zijn erg gevoelig voor (subtiele) signalen van de cliënt
  • ze tonen warme belangstelling
  • geven positieve aandacht en emotionele steun geven aan de cliënt.

Lees meer over wat miMakkers precies doen in een eerder Klik artikel: MiMakkers: Alles mag, niks is gek.

"Een miMakker maakt wezenlijk contact met mensen met een ernstige vorm van dementie en/of verstandelijke beperking. De methode is er niet per se op gericht om een cliënt te activeren of aan het lachen te maken, maar de waarde van de miMakker is dat deze probeert mee te gaan met de ander en de manier waarop hij de situatie beleeft en zich in het contact laat leiden door het initiatief en de wens van de cliënt," zo staat in het eindrapport.

miMakkus Belevingsgerichte zorg met behulp van clownerie voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Door Sophie Msc. onder begeleiding van Wietske van Oorsouw en Petri Embregts (Tilburg University), en Ruud Hendriks (Maastricht University). Het onderzoek is verricht met subsidie van het Jan Jongmans Fonds.

Stichting miMakkus leidt mensen op die werken in de zorg voor mensen met dementie en/of verstandelijk beperking.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!