Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Miljoenenwinst in gehandicaptenzorg

8 januari 2007 Door de redactie Geen reacties
Organisaties in de gehandicaptenzorg hebben in 2005 35 miljoen euro winst gemaakt. Het eigen vermogen was dat jaar 12,1% van de omzet.

Pieter Lakeman, die in opdracht van het actualiteitenprogramma Netwerk de jaarverslagen bestudeerde van 8 gehandicaptenzorgorganisaties, vindt dat ‘redelijk grote winsten, sinds 2002.’ Tussen 2001 en 2005 is het eigen vermogen van de instellingen met 40% gegroeid.

Grootste winstmakers in 2005:

* ’s Heeren Loo: 11,3 miljoen

* Philadelphia 1,5 miljoen euro

* ASVZ Zuidwest 6 miljoen euro

* De Bruggen 3,8 miljoen euro.

 Directeur Chiel Bos van Zorgverzekeraars Nederland noemt het onderzoek van Lakeman ‘gedegen, en de trend fors. “Het is een beetje bizar, je spaart eigen vermogen om risico’s af te dekken, maar er zijn in de AWBZ  nauwelijks risico’s.”

Ouder Egbert Schroten (Tepeklooster) in de Netwerk-uitzending: “Het zijn profit-instellingen geworden.”

Het Waarborgfonds stimuleert instellingen om te sparen. Het fonds geeft bankgaranties voor bouwprojecten en verwacht dat een eigen vermogen van 25%.

Aan dat sparen doet Fatima niet mee. Directeur Van Drumpt: “ Wij kunnen niet sparen want wij hebben voornamelijk ernstig of zeer ernstig verstandelijk gehandicapte cliënten.” Fatima heeft een eigen vermogen van 5%, en is dan ook niet aangesloten bij het Waarborgfonds.

Volgens Lakeman leveren de nieuwe richtlijnen voor de vergoeding van huisvestingskosten (per 2002) veel geld op. Daarbij wordt een hogere vergoeding toegekend voor kleinschalige woonvormen. Dat heeft geleid, en leidt nog steeds, tot aankoop, nieuwbouw of verbouw van geschikte panden. Deze nieuwe regeling is winstgevend.

Lakeman verwacht dat instellingen die blijvend winst maken, vennootschaps­belasting moeten betalen.

De bestuurders van de onderzochte ondernemingen verwaarlozen zichzelf niet. Hun inkomen varieert van 166.000 tot 294.000 euro per jaar.

Op www.netwerk.tv kun je de reportage zien, en het rapport van Lakeman lezen, plus de reacties van ouders en werkers uit de gehandicaptenzorg.

 

 

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!