Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Miljoenen extra voor Vlaamse gehandicaptenzorg

25 november 2014 Door de redactie Geen reacties

De komende vijf jaar maakt de Vlaamse minister van welzijn Jo Vandeurzen 330 miljoen euro vrij om de wachtlijsten voor mensen met een beperking aan te pakken. Budgethoudersvereniging Onafhankelijk leven noemt dat goed nieuws. De vereniging wachtte met vrees op de overheidsplannen voor de gehandicaptenzorg. "De boodschap van de minister geeft hoop voor alle mensen die op de wachtlijst staan en die wachten op persoonsvolgende financiering om hun eigen leven in handen te nemen," aldus Onafhankelijk leven.

In 2015 trekt minister Vandeurzen 40 miljoen euro extra uit. Een deel is bestemd voor woningaanpassingen, tolken en de opstart van 7 plaatsen voor veroordeelden met een verstandelijke beperking. Het geld dat daarna over blijft – 37 miljoen euro – wordt verdeeld over de verschillende provincies, voor nieuwe voorzieningen, onder meer voor minderjarigen met een beperking, en voor nieuwe houders van het persoonlijke assistentiebudget (pab).

Minstens twee jaar
De overige 290 miljoen om de wachtlijsten aan te pakken komt tot en met 2019 beschikbaar, maar pas vanaf 2017 met echt grote bedragen. Volgens Onafhankelijk leven betekent dat veel mensen die op de Vlaamse wachtlijst staan nog minstens twee jaar op een oplossing moeten wachten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!