Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Middin sluit volgend jaar acht woonlocaties

29 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Gehandicaptenorganisatie Middin (regio Den Haag) gaat in de loop van volgend jaar acht woonlocaties sluiten. Ruim honderd cliënten zullen moeten verhuizen. Op de site van Middin staat dat de sluiting het gevolg is van de overheidsbezuinigingen. De organisatie moet de zorg daardoor anders gaan organiseren.

De ruim 100 cliënten om wie het gaat krijgen alternatieve woonruimte aangeboden die aansluit bij hun zorgbehoefte. De vaste medewerkers van de betreffende woonlocaties kunnen bij Middin blijven werken.

Financieel gezond
Middin zegt het te betreuren dat zij dit besluit moet nemen maar wil goede zorg blijven leveren zonder dat er financiële tekorten ontstaan. "We zijn een financieel gezonde en goede organisatie en wil dat ook blijven."

De maatregelen die de overheid neemt, hebben verstrekkende gevolgen voor zorgorganisaties. Zo wordt tussen 2014 en 2016 het AWBZ-tarief verlaagd met 6,25%. Daarnaast zullen er in de toekomst steeds minder cliënten bij Middin komen wonen. Nieuwe cliënten met een laag zorgzwaartepakket (Zzp) (1, 2, deels 3 en deels 4) mogen niet meer in een zorginstelling wonen.

Lege plekken
De afnemende instroom cliënten, zorgt ervoor dat op woonlocaties lege plekken ontstaan. Verder gaat een deel van het werk - de ambulante ondersteuning van mensen aan huis - naar de gemeenten. Elke gemeente bepaalt zelf welke zorgaanbieders de zorg aan hun burgers mogen leveren.

Kostendekkend
Middin heeft bij de keuze van de acht woonlocaties gekeken naar criteria als:

  • kunnen we op deze locatie zorg blijven bieden als er geen nieuwe cliënten instromen met zorgzwaartepakketten 1, 2 en 3,
  • voldoet de locatie aan de zorgbehoefte van toekomstige cliënten,
  • is de woonlocatie nu en in de toekomst kostendekkend en
  • loopt het huurcontract op korte termijn af?

Bij Middin zorgen 2.950 medewerkers op 193 locaties voor ruim 4.000 cliënten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!