Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Methode ‘Muziek werkt zo!’ voor gehandicaptenzorg

8 december 2020 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Philadelphia heeft de methodiek ‘Muziek werkt zo!’ online voor iedereen beschikbaar gemaakt. De muziekmethode voor de gehandicaptenzorg is ontwikkeld door gedragsdeskundigen, muziektherapeuten en muziekcoaches van Philadelphia.

De methodiek ‘Muziek werkt zo!’ is speciaal ontwikkeld om begeleiders, verwanten en vrijwilligers concrete handvatten te geven om muziek in te zetten in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Philadelphia won eerder dit jaar met de methode de stimuleringsprijs van het Noordelijk Platform Gehandicaptenzorg (NPGZ). Met de geldprijs van € 10.000,- is de methode verder ontwikkeld en door zorgmedewerkers van Philadelphia getest. En inmiddels voor iedereen beschikbaar gemaakt op www.philadelphia.nl/muziek.

Op deze website vind je de vier modules, waarbij je leert hoe je muziek inzet om

  • aandacht en alertheid te beïnvloeden,
  • de stemming te beïnvloeden,
  • contact te versterken en
  • zeggenschap en zelfstandigheid van cliënten te vergroten.

Lotte van Opstal, programmamanager: "We vinden het belangrijk dat de gebruiker goed nadenkt over wat je wil bereiken met het inzetten van muziek in de zorg. Als je met Muziek werkt zo! aan de slag gaat, word je eerst gevraagd te kiezen met welke doelgroep je werkt en vervolgens wat je wilt bereiken. Wil je iemand helpen contact maken, herinneringen ophalen of bijvoorbeeld de stemming beïnvloeden? Na de keuze vind je muziekactiviteiten, liedjes, werkvormen, wetenschappelijke informatie en filmpjes."

Lancering
Op 10 december is de muziekmethodiek via een livestream vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam gelanceerd. Tijdens de lancering gaf Erik Scherder een minicollege over muziek. |

Bekijk de methode Muziek werkt zo! via de website van Philadelphia

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!