Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meteen ophouden met minutenregistratie in de zorg

28 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten Van Vws heeft een 'meldpunt minutenregistratie' geopend. Zij wil weten welke zorgorganisaties van hun medewerkers eisen dat ze registreren hoeveel minuten ze aan welke taak besteden, en waarom dat gebeurt, want van haar hoeft het niet.

Bij het ministerie zijn in het kader van het 'Experiment regelarme Instellingen' klachten binnen gekomen over zogeheten minutenregistratie. Tussen de zevenhonderd klachten zaten tientallen over de registratie. "Minutenregistratie hoeft van mij niet. Het is een hardnekkig misverstand dat de overheid dit voorschrijft. Daarom wil ik weten waarom sommige medewerkers nog steeds geconfronteerd worden met de registratie," aldus van Zanten.

Regelarme zorg
Het Experiment regelarme Instellingen is eind januari gestart. Het bestaat uit 28 instellingen (ook in de verstandelijk gehandicaptenzorg) die in meer of mindere mate regelarm willen werken. Zij hebben zelf voorstellen gedaan voor deze experimenten. Twee instellingen beginnen helemaal zonder regels.

Tevreden cliënt
Van Zanten wilt veel regels in de zorg overboord zetten. "Ik wil snoeien in het oerwoud van regels. De mensen die de regels maken en de mensen in de zorg zijn elkaar ergens kwijtgeraakt. Mijn doel is een tevreden cliënt en een medewerker die z'n werk zo kan doen dat hij er trots op is. Ik weet dat overbodig papierwerk een grote frustratie is," aldus Van Zanten.

Lees meer op de site van het ministerie

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!