Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Metaforen in therapie voor licht verstandelijk gehandicapten

13 oktober 2015 Door de redactie Geen reacties

Christien van ’t Hof, vaktherapeut bij expertisecentrum Advisium (’s Heeren Loo Zorggroep) merkte dat in therapeutische gesprekken met cliënten altijd metaforen ontstaan. Een metafoor is een beeldende illustratie van een vaak abstract begrip. Metaforen maken het, aldus Christien van ’t Hof, makkelijker om te praten over trauma’s en problemen. Ze is bezig met een serie boekjes gebaseerd op dit principe.

Met de serie therapieboekjes wil Advisium laten zien op welke manier professionals cliënten met een (lichte) verstandelijke beperking helpen met hun problemen. De boekjes gaan over seksueel misbruik, hechtingsproblemen, (vecht)scheiding en omgaan met een beperking.
De cliënt gaat samen met de therapeut aan de slag, om het probleem te verhelpen óf om de cliënt en zijn omgeving ermee om te leren gaan

Hechtingsproblemen
Het tweede deel van de serie heet De boom met de korte wortels, en is bedoeld om jongeren met hechtingsproblemen te helpen. Om hun eigenwaarde te vergroten en hun soms moeilijke gedrag te verklaren. Het boekje is online te lezen op www.advisium.nl.

 

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!