Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Met een app je netwerk in kaart brengen

21 december 2020 Door de redactie Geen reacties

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking van Tranzo, Tilburg University, heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek een digitaal hulpmiddel ontwikkeld waarmee mensen met een licht verstandelijke beperking zelfstandig hun (familie)netwerk in kaart kunnen brengen.

Met de webapp Familie enzo kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking zelf stap voor stap hun familienetwerk in kaart brengen. De onderzoekers en makers van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking van Tranzo, Tilburg University hopen dat de webapp bijdraagt aan participatie en inclusie van mensen met een verstandelijke beperking.

Wie zit er in het netwerk
De persoon zelf bepaalt de persoon wie hij als familie ziet en wie er als familie voelt. De stapsgewijze aanpak begint bij het kijken naar

  • Wie er in het netwerk zitten.
  • Welke van deze mensen belangrijk zijn.
  • Voor wie de persoon met een licht verstandelijke beperking belangrijk is.
  • Van wie de persoon met een licht verstandelijke beperking steun krijgt en aan wie hij of zij steun geeft.
  • Welke andere mensen in het netwerk elkaar steun geven (bijv. moeder – zus, oma – vader).


De webapp geeft daarmee niet alleen inzicht in de ondersteuning die mensen met een licht verstandelijke beperking ervaren vanuit hun familie, maar ook in de wederkerigheid van hun relaties. Daarbij heeft Familie enzo aandacht voor het netwerk als systeem, dat wil zeggen dat het alle onderlinge relaties in het netwerk in kaart brengt.

Overzicht
Als alle vragen zijn ingevuld, verschijnt een helder overzicht van het netwerk in beeld. Het resultaat kan uitgeprint worden als familieportret of voor een gesprek gebruikt worden. De resultaten kunnen helpen om het netwerk actief te betrekken en te verstevigen, als daar een behoefte ligt.

Op de website www.familieenzo.nl is naast een duidelijke animatie ook een handleiding te vinden als uitleg bij de webapp voor professionals zoals gedragsdeskundigen, (systeem)therapeuten en begeleiders.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

klik_podcast_banner_vierkant.jpg