Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Met de ‘Mag ik’-app aangeven wat je wilt hebben als je niet kunt praten

21 februari 2017 Door de redactie Geen reacties

Sander heeft een verstandelijke beperking en kan niet praten. Zijn moeder, José Segers, heeft samen met een zorgprofessional een handige app ontwikkeld die ervoor zorgt dat Sander op een eenvoudige manier duidelijk kan maken wat hij wil.

De app ‘Mag ik’ is woensdag 22 februari gelanceerd bij Reinaerde Kinderdagcentrum De Berk in Zeist. De applicatie kan aangeklikte afbeeldingen ‘voorlezen’. Die afbeeldingen kunnen zelf toegevoegd worden, waardoor de app helemaal aan te passen is aan persoonlijke behoeften. Op de website www.magikmeedoen.org is in een kort filmpje te zien hoe de app werkt. Sander vraagt zijn moeder daar om chips.

José is werkzaam bij Mag ik meedoen. Deze stichting heeft als voornaamste doelstelling om spel- en communicatiematerialen te ontwikkelen of geschikt en beschikbaar te maken voor mensen met een verstandelijke beperking. José licht het gemak van de app toe: “Door deze app kan ik beter communiceren met mijn kind en merk ik dat hij minder gefrustreerd raakt. Als hij iets wil, dan maakt hij dat duidelijk door op zijn tablet een foto te laten zien. Ik begrijp meteen wat hij wil.”

Er zijn al wel diverse communicatie-apps. Deze zijn echter niet geschikt voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking in combinatie met motorische en/of visuele beperkingen. Om ook deze mensen een stem te geven is ‘Mag ik’-app ontwikkeld.

De app heeft de volgende voordelen

  • Direct toegankelijk voor de gebruiker
  • Te vullen met eigen foto’s
  • Eenvoudig te bedienen voor zowel gebruiker als begeleider
  • Geschikt voor mensen met een visuele beperking

De app Mag ik? is er vooralsnog alleen voor iOs (iPad), te downloaden in de App Store. De doelstelling is om ook iPhones/iPods en voor Android en Windows een geschikte versie te maken, maar daar is geld voor nodig.

Meer info over de ‘Mag ik’-app is te vinden op de website van Mag ik meedoen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!