Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Met cliënten praten over goede zorg met het visiespel

9 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisaties willen goede zorg bieden en beschrijven in hun visies hoe goede zorg eruit moet zien. Cliënten hebben daar uiteraard ook een mening over. Gemiva-SVG Groep ontwikkelde een visiespel dat het gesprek hierover met cliënten op gang brengt.

‘Het Huis van de Visie’ is ontwikkeld voor en met cliënten en gedurende anderhalf jaar op meer dan dertig locaties getest. Volgens de Gemiva-SVG Groep visualiseert het spel de visie helder en voelbaar én krijgt het rake verbeterpunten boven tafel.

Het spel
De visie van Gemiva-SVG Groep is in het spel vereenvoudigd weergegeven in acht kernwaarden, die herkenbaar zijn in het leven van iedereen. Het kleurrijke puzzelbord verbeeldt ‘het huis van de visie’ in acht tekeningen met de volgende kernwoorden:
-          Regie
-          Respect
-          Waardering
-          Begaan zijn
-          Hulp als het nodig is
-          Samen leven
-          Talenten
-          Thuis jezelf kunnen zijn.

Cliënten en medewerkers kunnen aangeven wat ze allemaal herkennen en of het op hun locatie zo gaat. Met een bloempion kunnen ze ook duidelijk maken wat ze ervan vinden. Volgens Annelieke van Steen, mede-initiatiefnemer (afdeling Leren & Ontwikkelen Cliënten) doen ze dat ook daadwerkelijk. “De verbeterpunten die voortkomen uit het spel, pakken de locaties meteen op. Zo werken we samen en brengen we de visie tot bloei.”

Te koop
Het visiespel is te koop voor 67,50 euro (exclusief verzendkosten). Je kunt het bestellen via lerenvoorclienten@gemiva-svg.nl. Je kunt ook mailen naar dat e-mailadres als je meer informatie over het spel wilt. Het spel is ontwikkeld door Mariska van Klink en Annelieke van der Steen (Leren & Ontwikkelen Cliënten), Gerrie Lammé (functionaris medezeggenschap) en Irma Bik (externe coach medezeggenschap, tevens mede-eigenaar en illustrator van het spel).  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!