Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Mensen moeten keuze houden op zorg in instelling'

17 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking en hun vertegenwoordigers moeten de mogelijkheid hebben om zelf te kiezen voor instellingszorg. De zorg in instellingen valt niet te verzekeren en moet collectief geregeld zijn. Daarmee reageerde Jo Terlouw (foto), directeur belangenvereniging Kansplus, in een debat op Radio 1 op de kritiek van zorghoogleraar Marcel Canoy op de langdurige zorg.

Nederland sluit zijn ouderen en gehandicapten op in instellingen waar ze niet meer uitkomen en dat is duur en inhumaan. De Awbz wordt verkeerd gebruikt en kost daardoor steeds meer, stelde hoogleraar Marcel Canoy in de discussie met Jo Terlouw: "De Awbz moet gereserveerd worden voor die mensen die dat echt nodig hebben. We hebben in Nederland twee keer zoveel mensen in instellingen als in elk ander buitenland."

Volgens Terlouw hebben mensen met een verstandelijke beperking die zorg in instellingen echt nodig en zetten ouders zich maximaal in om hun kinderen thuis te verzorgen. "Ze vinden het een ramp om te constateren dat ze hun zoon of dochter niet langer thuis kunnen verzorgen. Ze vragen niet zomaar een indicatie aan, en als dat gebeurt dan wordt dat kritisch en onafhankelijk beoordeeld door het Ciz." Ook vindt hij dat je niet zonder meer kunt stellen dat Nederlanders zorgbehoevender zijn. "Wat vergelijk je nou eigenlijk? Duitsland verrekent bijvoorbeeld niet de kosten van wonen in, wat wij noemen, de Awbz."

Lees hier het opiniestuk van Canoy en beluister het radiointerview met Terlouw en Cano.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!