Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen met verstandelijke beperking kwetsbaar voor gevolgen Covid-19

20 juli 2021 Door de redactie Geen reacties

Onder mensen met een verstandelijke beperking die besmet raakten met het coronavirus heeft zich een verborgen ramp voltrokken, stellen Britse onderzoekers. Zij ontdekten dat deze groep door Covid-19 een vijf keer zo hoge kans op een ziekenhuisopname en een acht keer zo hoge kans op overlijden heeft dan de algemene bevolking.

Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de eerste twee golven van de coronapandemie. De resultaten zijn gebaseerd op elektronische medische dossiers van meer dan 17 miljoen mensen die zijn geregistreerd bij een huisartsenpraktijk in Engeland, gekoppeld aan gegevens over ziekenhuisopname en sterfte.

Er bleek een verband tussen de ernst van de verstandelijke beperking en een eventuele ziekenhuisopname of dood door Covid-19. Het percentage liep op naarmate de beperking ernstiger was. Bij volwassenen met een licht verstandelijke beperking waren de gevolgen van een coronabesmetting minder ingrijpend.

Vaccinaties
Tijdens analyse van de dossiers ontdekten de onderzoekers ook hiaten. Niet altijd werd een verstandelijke beperking in bepaalde registers vermeld, waardoor mensen die de vaccinatie tegen corona hard nodig hebben deze veel te laat zouden krijgen.

Vanwege de uitkomst van het onderzoek roepen de onderzoekers op om mensen met een verstandelijke beperking voortaan voorrang te geven bij vaccinaties. Nu werd bij het vaccinatieprogramma vooral gekeken naar iemands leeftijd.

Daarnaast willen ze dat er beter wordt gekeken naar hoe mensen met een verstandelijke beperking beschermd kunnen worden tegen een besmetting met het coronavirus. Ze pleiten bovendien voor verdergaand onderzoek naar de extra risico’s van Covid-19 voor mensen met het syndroom van Down en mensen met hersenverlamming (cerebrale parese).

Vooroordelen
De onderzoekers vonden het pijnlijk om te zien hoe tijdens de pandemie zorgwekkende houdingen en vooroordelen ten aanzien van het leven van mensen met een verstandelijke beperking werden geventileerd. "Mensen met een verstandelijke beperking hebben dezelfde rechten als iedereen, inclusief het recht op een goede gezondheid en op bescherming tegen schade," aldus Ken Courtenay van het Royal College of Psychiatrists en Vivien Cooper van de Challenging Behavior Foundation namens de onderzoeksgroep.

Lees meer over het onderzoek in the British Medical Journal (BMJ).  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!