Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen met en zonder beperking ontmoeten elkaar

8 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

De Prokkelweek is deze week van start gegaan met een sportief evenement waarbij meer dan duizend mensen met en zonder verstandelijke beperking samen gingen sporten. Naast deze ProkkelSterrenslag, een sportieve zeskamp, zijn er deze week diverse ‘prokkels’: prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking.

De ProkkelSterrenslag op maandag 6 juni was het startsein van de landelijke Prokkelweek. Een week waarin ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking centraal staan.

Bedrijven, gemeenten en organisaties vanuit het hele land deden mee aan de sportieve zeskamp. Zij vormden teams met cliënten van zorginstellingen en leerlingen van het speciaal onderwijs.


De Prokkelweek is een initiatief van Stichting Prokkel en wordt traditiegetrouw gehouden in de eerste week van juni. In heel Nederland zijn er op honderden plaatsen activiteiten waarbij mensen met en zonder beperking samenkomen. Mensen met een beperking nemen daarbij steeds vaker zelf het voortouw.


Wensen

Zoals de 77 cliënten van zorgorganisatie de Hartekamp Groep in Haarlem die op Prokkelstage gaan. De cliënten hadden heel veel Prokkelwensen ingestuurd die leidde tot diverse Prokkels: van een bezoek aan de Tweede Kamer, boswachter of brandweer tot het samen met een banketbakker bakken van een taart.


Cliënten van zorgorganisatie Abrona spelen een Doe je Mee? Spel in de bibliotheek van Woerden en jongeren van woon- en leervoorziening De Biltse Grift hebben belangstellenden uit de buurt uitgenodigd.


Studenten

Op veel plaatsen organiseren studenten prokkelstages om de wensen van cliënten te vervullen. Zoals in Zeist waar cliënten samen met studenten van de Hogeschool Ede een buitenspeeldag organiseren in de binnentuin van Abrona Kunst Lunch & Cadeau.


Door mee te doen aan deze verschillende activiteiten breiden cliënten hun netwerk uit, leren ze nieuwe mensen kennen en ontdekken hoe het er op andere plaatsen aan toegaat: ervarend leren. En zeker zo belangrijk, maken anderen kennis met de kwaliteiten en verrassende kanten van cliënten.


Prokkelpartners

Inmiddels 21 instellingen in de gehandicaptenzorg werken als ‘prokkelpartners’ mee aan de Prokkelweek: Cordaan, ‘s Heeren Loo Oost-Nederland, Humanitas DMH, Philadelphia, Talant, Radar, De Zijlen, Stichting Swz, Novo, Promens Care, de Hartekamp Groep, Elver, ORO, Siza, Abrona, Aveleijn, Reinaerde, Estinea, de Baalderborg Groep, Pameijer en Amerpoort. 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!