Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen met een beperking zijn vaak slachtoffer van geweld

27 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een beperking lopen een twee tot drie keer zo hoge kans om slachtoffer te worden van geweld of misbruik als de gemiddelde burger. Dat concluderen Londense wetenschappers op basis van een analyse van Britse criminaliteitscijfers. Het onderzoek wordt beschreven in het tijdschrift PlosOne.

Ook het risico dat ze slachtoffer worden van seksueel misbruik thuis of elders is voor mensen met een beperking aanzienlijk hoger dan gemiddeld. Bovendien hebben slachtoffers met een beperking twee keer zo vaak ernstige emotionele problemen na een geweldsincident dan anderen.

Alert zijn
De conclusies zijn gebaseerd op een analyse van Brits criminaliteitscijfers over 2009-2010. Daarin zijn de gegevens opgenomen van 44.000 volwassenen die in Engeland of Wales in een eigen huis wonen. Mensen die in instellingen wonen zijn niet in het onderzoek meegenomen. De onderzoekers geven aan dat hun cijfers overeenkomen met wetenschappelijke gegevens uit de Verenigde Staten en anderen landen. De onderzoekers (van het University college en het Kings college in Londen) adviseren hulpverleners alerter te worden op het gewelds- en misbruikrisico dat hun cliënten lopen.

Preventie
Vervolgonderzoek naar preventieprogramma's moet aantonen wat hulpverleners het beste kunnen doen om cliënten met een beperking beter te beschermen tegen geweld en uitbuiting.

De onderzoekers zeggen dat - afgezien van het persoonlijke leed - ook de publieke en economische gevolgen hoog zijn. Ook daarom is het nodig dat de overheid beleid ontwikkelt om deze kwetsbare groep mensen beter te beschermen tegen geweld en uitbuiting.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!