Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen met een beperking participeren weer net als voor pandemie

19 april 2023 Redactie Klik Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking participeren weer op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie. Wel hebben sommige cliënten langdurig last gehad van stress als gevolg van angst voor ziek worden (corona) en angst voor het sociale isolement. Dit blijkt uit de Monitor Zorg en Participatie 2022 van het Nivel.

Deze monitor geeft inzicht in de stand van zaken rond zorg en participatie van mensen met een chronische ziekte of beperking en dit gebeurt vanuit het perspectief van de cliënten.

Mensen met een beperking participeren op vrijwel alle fronten minder dan de algemene bevolking. Tijdens de coronapandemie nam bij iedereen de participatie logischerwijs af. Maar de sterkste daling zat bij mensen met een verstandelijke beperking.

In 2022 kwam een einde aan alle coronabeperkingen en dit resulteerde erin dat de participatie van de verschillende groepen mensen met een beperking op veel gebieden weer gelijk is aan het niveau uit 2019.

De veranderingen die de coronamaatregelen met zich meebrachten, bijvoorbeeld in werk of dagbesteding, maakten dat veel mensen met een verstandelijke beperking stress ervaarden, naast de angst die er al was voor eenzaamheid en om corona te krijgen. Uit gesprekken die het Nivel met cliënten hierover voerde, blijkt dat die stress soms langdurig aanhield. Dit zou een bedreiging kunnen zijn voor de gezondheid en het welzijn van deze cliënten. 

Lees meer over de Monitor Zorg en Participatie van mensen met een chronische ziekte of beperking: jaaroverzicht 2022.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!