Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen met een beperking koken voor ouderen

13 juli 2016 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een beperking die voor ouderen uit de buurt koken, nemen deel aan de maatschappij en leren nieuwe vaardigheden. Dat is de ervaring van cliënten van zorgorganisatie Tragel in Zeeland, die kookles krijgen en voornamelijk voor ouderen in verzorgingstehuizen maaltijden klaarmaken.

Cliënten van Tragel Zorg betekenen iets voor ouderen en leren tegelijkertijd nieuwe vaardigheden. De maaltijden die zij tijdens kooklessen bereiden zijn bedoeld voor ouderen, die daarvoor een klein bedrag betalen.

Omroep Zeeland maakte opnames van de Open Tafel in Oostburg. Medewerkers van dagbestedingslocatie de Schelp, hun begeleiders en twee vrijwilligers koken daar eens in de veertien dagen voor de bewoners van het naastgelegen verzorgingshuis.


Tegen een kleine vergoeding krijgen de ouderen een driegangendiner voorgeschoteld. Recepten bedenken, inkopen, wassen, snijden, koken, menukaartjes maken, gasten ontvangen, bedienen, afruimen, afwassen. Alles wordt door het enthousiaste team cliënten gedaan.

Een woordvoerder verklaart tegenover de omroep dat Tragel het als zorg van de toekomst ziet: "Vroeger zaten mensen met een beperking bij wijze van spreken achter gesloten deuren. We willen het nu veel meer met elkaar doen. Onze mensen leren integreren en andere mensen, zoals de ouderen, krijgen daar een maaltijd voor terug."


Bekijk de reportage van Omroep Zeeland

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!