Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen met down lopen ondanks vaccinatie toch grootste kans op overlijden aan COVID-19

6 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat van alle gevaccineerde volwassenen mensen met het syndroom van Down de grootste kans hebben om COVID-19 te krijgen én eraan te overlijden. Een verhoogd risico lopen ook gevaccineerden die chemotherapie of een orgaantransplantatie hebben ondergaan of die dementie of Parkinson hebben.

Aan de studie werkten onder meer wetenschappers van de Universiteit van Oxford en van Edinburgh. De bevindingen zijn in september in The British Medical Journal gepubliceerd, meldt Disability Scoop.

Twee vaccinaties
Voor het onderzoek is gekeken naar de medische dossiers van 6,9 miljoen gevaccineerde volwassenen in het Verenigd Koninkrijk; van deze groep hadden er 5,2 miljoen al een tweede vaccinatie gehad. De wetenschappers ontwikkelden een tool (QCovid) om cumulatieve risicoscores voor ziekenhuisopname of overlijden door COVID-19 voor verschillende groepen vast te stellen.

In de totale groep was sprake van 2.031 sterfgevallen en 1.929 ziekenhuisopnames als gevolg van COVID-19. Slechts 81 van de sterfgevallen en 71 van de ziekenhuisopnames vonden minstens 14 dagen na de tweede vaccinatie plaats, maar de onderzoekers zeggen te weinig gegevens te hebben om te mogen concluderen of deze trend ook zal aanhouden.

Verhoogd risico
Volgens de onderzoekers hebben mensen met het syndroom van Down een 12-voudig verhoogd risico op overlijden als ze besmet raken met het coronavirus na het ontvangen van ten minste één vaccinatie. Dat risico is in geen enkele andere groep zo hoog. Maar er zijn wel andere groepen met een verhoogd risico:
- mensen bij wie het immuunsysteem niet goed (meer) werkt door bijvoorbeeld chemotherapie
- mensen die recent een beenmerg of orgaantransplantatie hebben gehad
- mensen met HIV/aids
- mensen die in groepswoningen, instellingen of penitentiaire inrichtingen leven
- mensen met neurologische aandoeningen zoals dementie en Parkinson.

De uitkomsten van het onderzoek zijn van groot belang, stelt wetenschapper Aziz Sheikh van de Universiteit van Edinburgh, omdat de bevindingen kunnen helpen om vast te stellen welke mensen het meest kunnen profiteren van interventies zoals een vaccinbooster.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!