Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen met beperking kunnen elkaar prima steunen

5 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking zijn met de nodige training prima in staat medemensen te ondersteunen vanuit hun eigen kennis en ervaring, aldus onderzoek aan de Tilburgse universiteit. In de gezondheidszorg zijn veelbelovende resultaten bereikt met de ondersteuning van patiënten door de inzet van ervaringsdeskundigen. In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is het opleiden en inzetten van ervaringsdeskundigen nog nauwelijks toegepast en onderzocht.

Het 'Consortium ervaringsdeskundigheid van mensen met een verstandelijke beperking' heeft vorig jaar een opleiding opgezet voor het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid bij mensen met een verstandelijke beperking. In de periode van januari 2012 tot juni 2012 bood Fontys Hogescholen de nieuwe opleiding aan, aan elf studenten van 17 tot 56 jaar oud. De academische werkplaats Leven met een verstandelijke beperking van Tranzo deed onderzoek naar de mogelijkheden van de opleiding.

Hoopgevend en bruikbaar
Volgens het onderzoek draagt de opleiding bij aan de ervaringsdeskundigheid van de studenten. Zij zijn daardoor beter in staat om over hun eigen ervaringen te vertellen. Ook begrijpen ze beter wat voor henzelf en voor anderen belangrijk is in het dagelijks leven en hoe ze anderen kunnen ondersteunen.

De resultaten zijn hoopgevend en bruikbaar, aldus de onderzoekers. Als ervaringsdeskundige kunnen mensen met een beperking hun kennis breed inzetten, bijvoorbeeld als ondersteuner van cliënten of als samenwerkingspartner van professionals. Zo zouden ze bij zorgorganisaties en gemeenten hun kwaliteiten kunnen inzetten voor participatie en inspraak, en kunnen ze een rol spelen bij het stimuleren van aandacht en begrip voor mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving.

Maar of de studenten die de opleiding volgden daar ook de kans voor krijgen is een volgende uitdaging volgens de onderzoekers. In januari is een nieuwe opleiding van start gegaan, waarin de uitkomsten van het onderzoek zijn verwerkt.

Informatie over het onderzoek bij projectleider Petri Embregts.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!