Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen krijgen meer hulp uit hun netwerk

27 mei 2015 Door de redactie Geen reacties

Meer mensen met een chronische ziekte of een beperking hebben de afgelopen jaren hulp gekregen van hun sociale netwerk. De meesten zijn tevreden met de zorg die zij nu krijgen en met de ondersteuning vanuit hun sociale netwerk, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Met de hervormingen in de langdurige zorg wil het kabinet mensen helpen om langer thuis te blijven wonen, de betrokkenheid in de samenleving stimuleren en de langdurige zorg betaalbaar houden. Met deze veranderingen is er ook meer aandacht voor de zorg en ondersteuning die mensen met gezondheidsproblemen kunnen krijgen van hun sociale netwerk.

Doorgaans geven partners de meeste ondersteuning en de hulp die mensen krijgen van vrienden, buren en kennissen gaat door de jaren heen op en neer, maar vertoont wel een stijgende lijn. Wel ervaart een deel van de mensen met een chronische ziekte of beperking knelpunten en heeft niet iedereen een goed sociaal netwerk dat te hulp kan schieten. Ook maken mensen zich zorgen of zij in de toekomst wel de zorg kunnen krijgen die zij willen en nodig hebben.

Niet vanzelfsprekend
Hulp uit het sociale netwerk is ook lang niet altijd vanzelfsprekend. Een kwart van de mensen met een chronische ziekte of beperking weet niet bij wie zij in hun sociale netwerk terecht kunnen voor zorg en ondersteuning, en één op de vijf geeft aan zich bezwaard te voelen om hulp te vragen. Ook zegt 15% dat de mensen in hun sociale netwerk zelf al te zwaar belast zijn om die zorg of ondersteuning te bieden. Vooral mensen met matige of ernstige lichamelijke beperkingen of meerdere aandoeningen ervaren deze knelpunten.

Bovendien maakt een deel zich zorgen of zij in de toekomst nog wel op de juiste zorg en ondersteuning kunnen rekenen. Zij denken bijvoorbeeld dat de regels hiervoor steeds ingewikkelder worden (43%) of dat zij er niet voor in aanmerking komen (29%). Wel vindt het merendeel zich zelf verantwoordelijk voor het regelen van zorg.

Panel
Het onderzoek is uitgevoerd onder leden van het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten van het Nivel. Het panel bestaat uit mensen van 15 jaar en ouder met een chronische ziekte of beperking. Ruim 2600 panelleden hebben voor het onderzoek een vragenlijst ingevuld.

De rapporten Sociaal netwerk, bron van hulp en zorg, en Trends in het gebruik van informele zorg en professionele zorg thuis: gebruik van informele zorg neemt toe, zijn te downloaden op de site van het Nivel

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!