Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meldpunt voor misbruik en gepest in de sport

28 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Sporters met vervelende ervaringen kunnen sinds kort een melding doen of om hulp vragen op het Vertrouwenspunt Sport. Ook familie of vrienden van de sporters kunnen daar terecht. Want, aldus de site van Gehandicaptensport Nederland, naast alle positieve kanten heeft sport ook een keerzijde. Het gaat dan over afwijkingen van de regels, waarden en normen in de sport. Denk aan pesten door clubgenoten, intimidatie door trainers, doping, matchfixing (betaald worden om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden) en seksuele intimidatie of misbruik.

Op het Vertrouwenspunt kun je vragen stellen of meldingen doen over zaken die mogelijk in strijd zijn met de regels, waarden en normen in de sport. Dat kunnen persoonlijke dilemma's of vervelende ervaringen zijn, maar je kunt er ook terecht wanneer je grensoverschrijdend gedrag van anderen wilt melden.

Tekenfilmpje
In een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon bespreek je wat je dwars zit en welke stappen je zou kunnen zetten om het aan te pakken. Je houdt zelf altijd de regie op wat er met je verhaal gedaan wordt. Het telefoonnummer van Vertrouwenspunt Sport is 0900 – 202 55 90 (€ 0,10 per minuut ). Op de site van Gehandicaptensport Nederland staat een tekenfilmpje waarin wordt uitgelegd waar het Vertrouwenspunt voor bedoeld is.

Grensoverschrijdend
Gehandicaptensport Nederland heeft op werkdagen vanaf 10 uur ook een eigen Meldpunt grensoverschrijdend gedrag, bestemd voor sporters met een verstandelijke beperking. Telefoon 06--10705885.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!