Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meldpunt voor klachten over de zorg

30 december 2013 Door de redactie Geen reacties

Als een zorginstelling klachten niet goed afhandelt, kunnen klagers over de kwaliteit van de zorg vanaf 1 juli 2014 terecht bij het Landelijk meldpunt zorg (Lmz). Zij kunnen daar advies en begeleiding krijgen. Zorginstellingen zijn en blijven altijd zelf verantwoordelijk voor de afhandeling van klachten, aldus het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport in een persbericht.

"De klachtafhandeling bij zorginstellingen gaat vaak goed, maar er zijn te veel instellingen die het niet goed doen, die moeten beter gaan presteren. Soms heeft iemand hulp nodig bij zijn klacht, die kan dan terecht bij het Landelijk meldpunt zorg," aldus minister Schippers van Vws.

Calamiteiten
Voor zorgaanbieders en fabrikanten wordt het Meldpunt ook de plek waar zij hun wettelijk verplichte meldingen moeten doen, zoals calamiteiten of productdefecten. De minister heeft de Tweede kamer per brief onder meer geïnformeerd over de naam en hoofdtaken van deze organisatie.

Afhandeling van klachten
Het Landelijk meldpunt zorg krijgt vier taken:

  • Allereerst zal het Lmz mensen met vragen en klachten over de zorg adviseren en begeleiden.
  • Het Lmz zal, als mensen dat willen, controleren of zorginstellingen een klacht tijdig afhandelen. Ook bewaakt het meldpunt de afhandeling van burgerklachten die door de Inspectie voor de gezondheidszorg worden onderzocht.
  • Het meldpunt heeft ook als taak wettelijk verplichte meldingen van zorgaanbieders en fabrikanten te ontvangen, registreren en doorgeleiden aan de Inspectie, die de gegevens gebruikt om toezicht goed te kunnen uitoefenen.
  • Tot slot stelt het Lmz een overzicht samen over klachten en meldingen in de zorg en de afhandeling daarvan.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!