Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meldpunt thuiszittende kinderen

28 augustus 2012 Door de redactie Geen reacties

De Kinderombudsman opende maandag 27 augustus een online meldpunt voor kinderen die niet naar school gaan. Zij kunnen daar hun ervaringen vertellen. Ook ouders, leerkrachten en andere opvoeders/begeleiders van een kind dat (tijdelijk) niet naar school gaat, kunnen een melding doen. Ieder kind heeft recht op onderwijs.

Toch zijn er kinderen in Nederland, die niet naar school gaan. De Kinderombudsman onderzoekt hoe het kan. Ook is hij benieuwd naar het verhaal als er inmiddels wél weer een school is gevonden. Hoe is dat gelukt? Kinderombudsman Marc Dullaert gebruikt de meldingen voor een onderzoek naar het onderwijs in Nederland.

De Kinderombudsman krijgt veel vragen en klachten van kinderen die niet naar school gaan. Eén daarvan is het verhaal van een 14-jarige jongen, die inmiddels ruim een jaar thuis zit. De middelbare school waar hij op zat, vond dat hij naar speciaal onderwijs moest. De jongen en zijn ouders zijn het daar mee oneens. Uiteindelijk moet de jongen zelfs voorkomen bij de rechter voor het overtreden van de Leerplichtwet. Ondertussen zit deze jongen al die tijd thuis, terwijl hij heel graag naar school wil.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!