Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meldpunt stagemisbruik ook voor gehandicaptenzorg

4 november 2019 Door de redactie Geen reacties

Vakbond FNV heeft een meldpunt geopend waar leerlingen, stagiairs en medewerkers in de Gehandicaptenzorg, Kinderopvang en Verpleeg- & Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) hun ervaring kunnen delen. Via het NPO Radio 1 programma De Reporter ontving de vakbond meldingen van leerlingen die alleen moesten werken en handelingen moesten verrichten, waar zij nog niet toe bevoegd waren.

Op het meldpunt stagemisbruik kunnen niet alleen de leerlingen zelf, maar ook werknemers die dit bij hen op de werkvloer zien gebeuren, reageren. Het meldpunt staat open tot maandag 25 november.

Vakbondsbestuurder Cor de Beurs vertelt op de website van FNV Zorg & Welzijn: “Ondanks de enorme personeelstekorten in de zorg, mag het natuurlijk niet gebeuren dat leerlingen en stagiairs als volledige werkkracht worden ingezet. Een leerling of stagiair moet boven de personeelssterkte staan, omdat hij/zij het vak nog moet leren. En moet daarbij deskundige begeleiding krijgen.”

Gevaarlijk
Het kan dus volgens hem nooit zo zijn dat stagiairs verantwoordelijk worden gesteld voor de zorg van een groep patiënten of bewoners. “Zij zijn daar nog helemaal niet toe bevoegd. Met alle mogelijke gevaren voor veiligheid en gezondheid. Als vakbond willen we met werkgevers waar dit misgaat in gesprek en geconstateerde misstanden oplossen. Want leerlingen en stagiairs mogen niet de rekening betalen voor de huidige personeelstekorten in de zorg.”  |

Het meldpunt is te vinden op www.fnv.nl/stagemisbruik. Luister de uitzending van Reporter Radio terug (uitgezonden op zondagavond 3 november om 19.00 uur bij KRO-NCRV op Radio 1).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!