Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meldpunt gehandicaptenzorg

1 september 2010 Door de redactie Geen reacties

Voor cliënten en hun vertegenwoordigers heeft de Inspectie voor de gezondheidszorg een Meldpunt gehandicaptenzorg geopend. Daar kun je het melden als je ongerust of ontevreden bent over geleverde zorg.

Het Meldpunt gehandicaptenzorg geeft ook informatie over patiëntenrechten en klachtrecht. De meldingen worden niet als klacht beschouwd, omdat de Inspectie geen klachten behandelt en niet bemiddelt tussen klagers en zorgorganisaties. De meldingen worden meegenomen als een inspecteur op bezoek gaat bij een organisatie of in een instelling.

De Inspectie hoopt structurele problemen eerder op te sporen door signalen te registeren. Als de melding gaat over bijvoorbeeld een ernstig ongeluk, seksueel misbruik of structurele tekortkomingen, dan kan de Inspectie besluiten een onderzoek te (laten) doen. In andere gevallen wordt de beller doorverwezen naar de klachtencommissie van de zorgaanbieder.

Het Meldpunt gehandicaptenzorg is een proef die loopt van 1 september tot 1 december 2010. Weten mensen in de gehandicaptenzorg het goed te gebruiken, dan zal het Meldpunt open blijven, en misschien ook worden opengesteld voor andere sectoren in de gezondheidszorg.

Meldpunt gehandicaptenzorg, telefoon 088-1205050 (op werkdagen tussen 9 en 5 uur), e-mail meldpuntgz@igz.nl, www.meldpuntgehandicaptenzorg.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren