In de langdurige zorg wordt het meest verspild aan management en bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een derde van de meldingen over de langdurige zorg die bij het meldpunt Verspilling in de zorg zijn binnengekomen. Minister Edith Schippers (Vws) opende 25 mei het landelijk meldpunt, sindsdien hebben ruim 17.000 mensen meldingen gedaan van verspilling.
Verspilling komt overal in de zorg voor zo blijkt uit de meldingen; in de curatieve zorg, in de langdurige zorg, bij de verzekeraars en bij de beleidsmakers. 41% van de meldingen komt van patiënten/cliënten, 27% door zorgverleners. Het grootste deel van de meldingen gaat over de 'hoeveelheid zorg' (25%), 'gebruik van zorgmiddelen' (23%) of over de 'betaling van de zorg' (21%).
In de curatieve zorg gaan de meldingen vooral om 'onnodige zorg' (26%) terwijl in de langdurige zorg vooral veel gemeld wordt over 'management en bedrijfsvoering' (30%). Meer dan 40% van de meldingen gaat over verspilling van genees- en hulpmiddelen met niet-hergebruiken (37%) en onnodige verstrekking (14%) als belangrijkste genoemde oorzaken.
Bekijk een analyse van alle meldingen die naar de Tweede Kamer is gestuurd (pdf).
Oplossingen
Achter de schermen van het meldpunt zijn drie themagroepen ingericht: Curatieve zorg, Langdurige Zorg en Genees- en Hulpmiddelen. Elke groep bestaat uit betrokkenen uit het veld die aan de slag gaan met de meldingen en op zoek naar concrete oplossingen. Begin volgend jaar maken zij de eerste resultaten bekend en presenteren een actieplan tegen verspilling.