Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meld negatieve gevolgen van reorganisatie

26 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Belangenverenigingen van gehandicapten en chronisch zieken zijn een meldactie begonnen voor cliënten en hulpverleners die te maken hebben met de negatieve gevolgen van een reorganisatie. Vooruitlopend op de veranderingen in het zorgstelsel en de daarmee samenhangende bezuinigingen, zijn instellingen in de gehandicaptenzorg al druk aan het reorganiseren.

Locaties sluiten of worden samengevoegd. Bewoners moeten soms gedwongen verhuizen of naar een andere vorm van dagbesteding. Belangenorganisaties Ieder(in), KansPlus en de Lsr (landelijk steunpunt op het gebied van medezeggenschap) zijn nu een meldactie begonnen om een goed beeld te krijgen van de reorganisaties en om na te gaan of de wensen van de cliënten en hun familie worden gerespecteerd.

Zorgplicht
Instellingen hebben een zorgplicht voor hun cliënten, meldt Ieder(in) op zijn website. Een reorganisatie maakt daar geen einde aan. Als een locatie dicht gaat, zal de instelling redelijke alternatieven moeten aandragen. Daarbij hoeft de cliënt niet zomaar het eerste de beste alternatief te accepteren. Verder wil Ieder(in) ook graag weten of de reorganisatieplannen vooraf aan de cliëntenraad zijn voorgelegd. Dat is verplicht.

De vragenlijst voor de meldactie is te vinden op de site van Ieder(in)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!