Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Melatonine kan slaapproblemen in stand houden

17 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Na 15 jaar heeft arts verstandelijk gehandicapten Wiebe Braam afscheid genomen van de Slaappoli voor mensen met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie ’s Heeren Loo in Wekerom. In een blog vertelt hij de belangrijkste lessen die hij in deze jaren heeft geleerd: vooral over het gebruik van melatonine en dat dit soms slaapproblemen in stand houdt.

Wiebe Braam stond samen met gedragskundige Anneke Maas vijftien jaar geleden aan de basis van onze slaappoli. Op 5 april namen zij afscheid en stonden stil bij slaapproblemen in de verstandelijk gehandicaptenzorg op het symposium: 15 jaar slaappoli: wat weten we nu? bij De Hartenberg in Wekerom.

“Slaapproblemen horen erbij, daar kan je niets aan doen,” herinnert Wiebe Braam zich nog goed van gesprekken met huisartsen in zijn begintijd bij de poli. Gaandeweg kwam hij erachter dat er wel degelijk een oplossing is, schrijft hij
op de website van ’s Heeren Loo.

Melatonine
Wat hij de afgelopen jaren leerde, heeft vooral te maken met ‘melatonine’, schrijft hij: “Een stofje in de hersenen dat de biologische klok regelt. ’s Avonds en ’s nachts maken we dit stofje aan. Bij veel mensen met een verstandelijke beperking gebeurt dit te weinig. En vaak ook niet op de juiste tijden.”

Een pilletje met dit stofje van de dokter is niet altijd een oplossing, ontdekte Braam: “Meer dan de helft van de mensen met een verstandelijke beperking kan de stof niet goed afbreken. En het teveel dat dan ontstaat, zorgt ervoor dat de slaapproblemen terugkomen.”

Gelukkig ontdekten ze bij de poli ook hoe je van tevoren redelijk kan voorspellen of iemand de stof niet goed kan afbreken: door de hoeveelheid ervan te meten in het speeksel en de dosis melatonine vervolgens precies op de cliënt aan te passen.


Onderzoek
Zijn onderzoek hiernaar gaat door, aldus Braam: “Ik wil er graag achterkomen hoe het zit met de aanmaak van het stofje bij mensen die vroeg verouderen. Of de ziekte van Alzheimer hebben.”

Ook geeft hij nog tips om slaapproblemen te voorkomen:

  • Zorg voor een vast ritueel voor en tijdens het naar bed gaan.
  • Zorg dat je voor en tijdens het naar bed brengen alleen nog dingen doet die je rustiger maken (geen spannend verhaaltje/filmpje/spelletje).
  • Zorg dat je op een vast tijdstip naar bed gaat en opstaat.
  • Leer om in de eigen kamer en in het eigen bed in slaap te vallen.
  • Zorg voor een goede slaapomgeving: bed, donker, rustig, niet te warm of te koud.

Lees het volledige blog van Wiebe Braam, arts verstandelijk gehandicapten, op de website van ’s Heeren Loo.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!