Met melatonine, een geneesmiddel dat het slaap-waakritme regelt, zijn slaapstoornissen bij verstandelijk gehandicapten goed te behandelen. Ook gedragsproblemen kunnen er door verminderen.
Dat blijkt uit onderzoek van Wiebe Braam, arts verstandelijk gehandicapten (AVG). Slaapproblemen komen bij verstandelijk gehandicapten drie tot vijf keer meer voor. Vaak is een stoornis in het melatonineritme de oorzaak. Hierdoor werken 'normale' slaapmiddelen niet of slecht.
Als het deskundig wordt toegediend werkt melatonine wel. Het middel helpt niet alleen bij in- en doorslaapproblemen, maar heeft ook een gunstig effect op gedragsproblemen overdag.
Melatonine werkt alleen bij mensen met een melatoninetekort. Door een eenvoudig speekselonderzoek is dit vast te stellen. "Nu wordt melatonine vaak op verkeerde indicatie voorgeschreven, zonder vooraf te meten of er wel een tekort bestaat. Als er geen tekort is helpt het ook niet en kan er zelfs een averechts effect ontstaan waarbij de slaapproblemen binnen vier tot zes werken versterkt terugkeren", aldus Wiebe Braam.
'Onderschat probleem'
Slaapstoornissen bij verstandelijk gehandicapten is een veelvoorkomend probleem en wordt zwaar onderschat, volgens Braam. "Een gehandicapt kind dat 's nachts meermalen luidruchtig wakker wordt leidt tot slaapproblemen bij ouders. Hierdoor gaan ouders slechter functioneren, dat kan weer leiden tot relatieproblemen, ziekteverzuim en burn-out of tot opname van het kind in een instelling."
Melatonine is in Nederland niet geregistreerd als geneesmiddel. Verzekeraars vergoeden het gebruik vooralsnog niet, maar Braam hoop dat het onderzoek hierin verandering brengt.
Drs. Wiebe Braam werkt bij 's Heeren Loo en is verbonden aan het Gouverneur Kremers Centrum van de Universiteit Maastricht en het academisch ziekenhuis Maastricht. Hij hoopt 29 september te promoveren op dit onderzoek, zie ook de website van de Universiteit Maastricht.