Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meeste verzuim onder zorgpersoneel met kleine arbeidscontracten

29 september 2021 Door de redactie Geen reacties

De verzuimcijfers van zorgmedewerkers met kleine arbeidscontracten liggen flink hoger dan die van zorgpersoneel dat 36 uur of meer per week werkt. Dat blijkt uit onderzoek van verzuimdatabedrijf Vernet en stichting Het Potentieel Pakken. Ze noemen ook drie mogelijke oorzaken hiervan.

Werkgevers in de zorg waren ervan overtuigd dat juist grote arbeidscontracten gepaard gingen met veel personeelsuitval, maar deze uitkomst spreekt dat tegen. De hoogste gemiddelde verzuimcijfers zitten met name bij zorgpersoneel dat tussen de 18 en 21,6 uur per week werken. Het laagste verzuim zit bij de medewerkers die een contract van 36 uur of meer hebben.

Volgens de onderzoekers is de relatie tussen contractgrootte en verzuim zichtbaar in alle deelsectoren. Ook is het de afgelopen jaren min of meer gelijk gebleven.

Drie mogelijke verklaringen
Uiteraard hebben de auteurs gezocht naar de redenen voor de samenhang tussen kleinere contracten en meer verzuim. Ze vonden drie mogelijke oorzaken:

  1. Werknemers met kleine contracten hebben vaak korte en gebroken diensten in een rooster dat is ingericht op pieken in de zorgvraag. Elke minuut telt voor deze medewerkers en deze hyperdruk heeft wellicht hoge werkdruk tot gevolg. Dit kan leiden tot werkstress en daarmee tot verzuim.
  2. Veel zorgmedewerkers met kleine contracten zijn vrouw. Op hen komt ook vaak het merendeel van huishouden en eventueel mantelzorg terecht. Dit takenpakket leidt mogelijk tot een te hoog ervaren werkdruk en uitval.
  3. Werknemers met kleine contracten zijn financieel kwetsbaar. Geldzorgen kunnen stress en verzuim in de hand werken


Grotere contracten
Stichting Het Potentieel Pakken pleit al enige tijd voor het vergroten van contracten in de zorg, mede om het personeelstekort aan te pakken en om vrouwen financieel onafhankelijker te maken. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onderschrijft in haar rapport Kiezen voor Houdbare Zorg dat grotere contracten nodig zijn om de zorg houdbaar te houden. De verwachting is - als de situatie niet verandert – dat er in 2030 ruim honderdduizend vacatures in zorg en welzijn zijn.

Het onderzoek van Vernet en Het Potentieel Pakken is gebaseerd op data over een half miljoen werknemers uit de zorgbranches ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorging, verpleging en thuiszorg.

Benieuwd naar het hele onderzoeksverslag? Lees het rapport ‘Meer werken, minder verzuim: wens of werkelijkheid’ (pdf).

Lees meer over Stichting Het Potentieel Pakken of kijk op www.WerkUrenBerekenaar.nl wat het voor jou betekent als je meer zou gaan werken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!