Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer zorgorganisaties gaan onvrijwillige zorg afbouwen met MDET-methode

6 maart 2024 Redactie Klik Geen reacties

Viveon en ’s Heeren Loo hebben in de afgelopen jaren de bewezen effectieve MDET-methode ontwikkeld om onvrijwillige zorg bij mensen met een verstandelijke beperking af te bouwen. Nu gaan ook de zorgorganisaties Amsta, Cordaan en Ons Tweede Thuis werken volgens deze methode.

MDET staat voor Multi-Disciplinair Expertise Team. Volgens Viveon, de academische werkplaats waarin ’s Heeren Loo en de Vrije Universiteit Amsterdam samenwerken, is de methode succesvol doordat een multidisciplinair team samenwerkt met zorgteams van woningen; zij zoeken voortdurend naar consensus met elkaar over de afbouw van onvrijwillige zorg. De methode sluit aan op het stappenplan van de Wet zorg en dwang.

Ook bij Amsta, Cordaan en Ons Tweede Thuis wil men onvrijwillige zorg afbouwen, maar dit is in de praktijk geen eenvoudige opgave, vooral wanneer vrijheid en veiligheid met elkaar wringen. En soms zijn begeleiders zich er niet bewust van dat ze onvrijwillige zorg leveren. 

De methode MDET helpt ook deze organisaties bij meer bewustwording en nauwkeurige registratie van onvrijwillige zorg. Samen vormen zij een regionaal team, zodat er tussen de organisaties ervaringen uitgewisseld kunnen worden waar ze van leren.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!