Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer Wajongers vinden werk bij reguliere werkgever

12 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Het aantal jongeren met een Wajong-indicatie die een baan hebben gevonden bij een reguliere werkgever is weer gestegen sinds begin 2010 (26.900). Het zijn er voor het eerst meer dan het aantal jongeren dat werkt in een sociale werkplaats (25.600). De cijfers staan in het vorige week gepubliceerde Uwv Kennisverslag.

Tussen juni 2010 en juni 2011 zijn veel meer Wajongers aan het werk gegaan dan een jaar eerder (bijna 52.500 tegenover 48.700 een jaar eerder). Het totaal aantal Wajongers is in deze periode met 6 procent gestegen tot 211.000. In de sociale werkvoorziening zijn 100.000 plaatsen en er is weinig verloop, waardoor er nauwelijks werkgelegenheid is voor nieuwe Wajongers. Meer dan 90 procent van de Wajongers die in de sociale werkvoorziening werkten, bleven aan het werk.

Sneller aan het werk
Uit het Uwv Kennisverslag blijkt dat Wajongers in de nieuwe Wajong sneller aan het werk gaan dan Wajongers in de oude Wajong. Vanaf de eerste maand na instroom is er al meteen een stijgende lijn in de arbeidsparticipatie te zien. Bij Wajongers in de oude regeling is pas na vier maanden een stijging waar te nemen in het aandeel werkenden. Van de Wajongers in de nieuwe Wajong werkte eind juni 2011 ruim 18 procent. Een deel van de Wajongers kan bij instroom nog niet aan het werk omdat ze nog op school zitten of met hun herstel bezig zijn.

Lees het Kennisverslag is in te zien op de site van het Uwv

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!