Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer vrijheid bij nieuwbouw

9 maart 2007 Door de redactie Geen reacties
Zorgorganisaties krijgen meer vrijheid bij de bouw van nieuwe woonruimtes voor cliënten. De zorgzwaarte van de cliënt is niet langer doorslaggevend voor hoe er voor hem moet worden gebouwd. De nieuwe ‘Prestatie-eisen voor Awbz-voorzieningen’ zijn sinds begin maart 2007 van kracht. Het wordt mogelijk om cliënten met een intensieve zorgbehoefte te huisvesten in een ‘licht’ in plaats van ‘zwaar’ verblijf; bijvoorbeeld in individuele appartementen. Bij geclusterde appartementen mogen, aanvullend op het ‘lichte verblijf’, gemeenschappelijke ruimten en ruimten voor behandeling of begeleiding worden gebouwd.

Nieuw is ook het onderscheid tussen bouw voor mobiele en voor niet-mobiele cliënten. Woningen voor niet-mobiele cliënten moeten rolstoeltoegankelijk zijn, er moeten hulpmiddelen in zitten, en er moet genoeg ruimte zijn om de bewoner te verzorgen en begeleiden. Voor woningen van niet-mobiele cliënten komt extra geld beschikbaar.
De nieuwe eis voor klimaatbeheersing geldt voor alle niet-mobiele doelgroepen. Het aantal uren dat de binnentemperatuur van 25 graden wordt overschreden moet zo laag mogelijk zijn. De mogelijkheden om koeling te realiseren zijn uitgebreid.
Meer informatie op www.bouwcollege.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!