Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer vormen van Adhd

24 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties

Het Adhd-syndroom is volgens neuropsycholoog Patrick de Zeeuw, misschien wel in drieën op te delen. Hij promoveerde half oktober op zijn onderzoek daarnaar. De Zeeuw beschrijft drie soorten psychische functies waarin kinderen met Adhd kunnen afwijken van gezonde kinderen.

Kinderen met Adhd zijn

  • slechter in het remmen van gedrag, ze vinden het moeilijk impulsen te onderdrukken
  • Ze zijn minder beloningsgevoelig, hun gedrag is moeilijk te sturen via complimenten en straf.
  • Ze hebben een slecht gevoel voor tijd en timing. Ze kunnen moeilijk inschatten wanneer dingen zullen gebeuren.De Zeeuw liet 57 kinderen met Adhd en 83 gezonde kinderen via de computer neuropsychologische tests doen. Zo spoorde hij afwijkingen in de drie soorten gedrag op. Van de kinderen met Adhd die problemen bij deze tests, had 80 procent slechts in één van de drie soorten gedrag een afwijking. Dat wil zeggen dat de meerderheid van de kinderen die gedrag slecht kunnen onderdrukken, meestal juist geen problemen hebben met beloningsgevoeligheid of met timing. En dat kinderen die minder gevoelig zijn voor beloningen juist minder problemen hebben met onderdrukking of timing. 

Bij de drie soorten gedragingen zijn specifieke hersennetwerken betrokken. Het betekent dat afwijkingen in dit gedrag waarschijnlijk het gevolg zijn van veranderingen in die verschillende netwerken. Hierna willen De Zeeuw en collega’s via hersenonderzoek met behulp van MRI kijken of aan de drie gedragstypen inderdaad verschillende afwijkingen in de hersenen ten grondslag liggen.

Ene kind is het andere niet
“Adhd heeft  veel verschijningsvormen”, vertelt De Zeeuw. “Het ene kind met Adhd is het andere niet. Toch is het overheersende idee in de wetenschap dat Adhd wordt veroorzaakt door een afwijking op één plaats in de hersenen. In mijn onderzoek laat ik zien dat meerdere neurobiologische wegen naar Adhd kunnen leiden. Het kan ons denken over Adhd veranderen. Als we binnen de stoornis verschillende typen patiënten onderscheiden, kunnen we in de toekomst die patiënten wellicht ook passender behandelen.” 

Meer informatie op www.umcutrecht.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!