Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer verslaving

23 maart 2007 Door de redactie Geen reacties
Het aantal zwakbegaafde jongeren met een alcohol- of drugsverslaving groeit snel. Voorzitter Dirk Verstegen van Kenniscentrum licht verstandelijk gehandicapten (Lvg), schat het aantal verslaafden in de 24-uurs zorginstellingen op ‘enkele honderden’.

Lvg-instellingen weten vaak niet hoe ze moeten omgaan met drugsmisbruik door licht verstandelijk gehandicapte jongeren. Hulpverleners kloppen steeds vaker aan bij verslavingszorg. In de traditionele afkickmethoden staat de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt centraal, deze jongeren kunnen dat niet aan.Er wordt op het ogenblik gewerkt aan een aangepaste behandelmethode, met plaatjes en rollenspel.

Extra gevaarlijk
Drugs en alcohol zijn voor deze jongeren extra gevaarlijk. De combinatie met hun medicijnen kan ernstige bijwerkingen tot gevolg hebben. Bovendien raken ze door hun handicap sneller verslaafd. Mensen die zelfstandig wonen komen makkelijker in contact met dealers. Ook op instellingsterreinen lopen dealers rond. Zij voorzien bewoners van van drank en drugs, en zetten hen ook in als onderdealer. Zie www.leefwijzer.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!