Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer toezicht op fusies

15 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Het toezicht op fusies tussen zorginstellingen wordt aangescherpt. Met dit voorstel van minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten is het kabinet akkoord gegaan. Afgelopen jaren zijn veel zorginstellingen gefuseerd.

Als patiënten en cliënten daar beter van worden, is dat geen probleem, maar volgens de staatssecretaris zijn er helaas ook voorbeelden van fusies waarbij de cliëntgerichtheid en kwaliteit van zorg onder druk kwam te staan. Schippers en Veldhuijzen van Zanten willen eerst een verplicht onderzoek naar de effecten van een fusie, voordat organisaties in de zorg daadwerkelijk fuseren. Het gaat daarbij om fusies tussen tenminste twee instellingen waar minimaal 50 personen werken. Uit de fusiereportage moeten de meerwaarde en de risico’s van de fusie blijken voor de betrokken instellingen en voor de cliënten en patiënten/cliënten. Bij het opstellen van de rapportage moeten de cliëntenraden en ondernemingsraden worden betrokken.

Fusietoets
De overheid voert ook een fusietoets in, speciaal voor zorgorganisaties. Die toets wordt uitgevoerd door de Nederlandse zorgautoriteit (Nza), en gaat over de kwaliteit en de bereikbaarheid van de zorg. Keurt de NZa de fusie af, dan gaat hij niet door. Keurt de Nza de fusie goed, dan kunnen de zorginstellingen de voorgenomen fusie melden bij de Nederlandse mededingings autoriteit. (Nma). Als die ook geen bezwaren ziet, kan de fusie doorgaan.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!