Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer scholing nodig voor begeleiders van complexe cliënten

9 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking en forse gedragsproblemen lopen risico op beschadiging en uitsluiting door inadequate begeleiding. Begeleiders zelf lopen ook risico op verwonding, stress en burn out en hebben een baan die veel van hen vraagt. Orthopedagoge Wietske van Oorsouw promoveerde begin oktober in Nijmegen op onderzoek naar scholing, gedrag en emoties van begeleiders in de gehandicaptenzorg.

Naast hun basisopleiding hebben begeleiders specialistische kennis en vaardigheden nodig. Een agressiemanagement-training leidt tot meer kennis en betere technieken om te kunnen omgaan met agressie. Een emotiemanagement-training maakt begeleiders bewust van verschillende manieren om stress te hanteren. Coaching helpt om persoonlijke vragen van begeleiders aan de orde te stellen, ook als ze weerstand voelen tegen coaching of als het coachingsdoel bij aanvang vaag is. Scholing in een klaslokaal kan het beste worden gecombineerd met coaching in de praktijk. Voor evaluatie van het effect van scholing vindt Van Oorsouw het raadzaam om cliënten zelf te vragen of hun begeleiding verbeterd is.

Considered care for complex clients. Proefschrift van Wietske van Oorsouw. Informatie op de site van de Radboud Universiteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!