Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer reorganisaties en baanverlies in gehandicaptenzorg

9 december 2013 Door de redactie Geen reacties

Door de aangekondigde overheidsmaatregelen ziet ook gehandicaptenzorgaanbieder Cello zich genoodzaakt het personeelsbestand af te bouwen met maar liefst 190 fte. Eerder kondigde ook zorgorganisatie de Hartekamp groep bezuinigingen aan, net als Philadelphia en Frion. Belangenorganisaties zijn inmiddels een meldactie gestart om de gevolgen van het overheidsbeleid in beeld te brengen.

"Na jaren van gestage groei van budgetten, krijgen we de komende jaren te maken met krimp. Krimp door maatregelen als de invoering van de Wmo, kortingen vanuit de Jeugdwet, tariefsmaatregelen care en korting op de kern AWBZ. Cello zal minder geld ontvangen voor de zorg die wij (blijven) verlenen", luidt de verklaring van de Brabantse zorgaanbieder.

Geen nieuwe contracten
In 2018 verwacht Cello ongeveer 6,5 miljoen euro minder inkomsten. "Dit leidt ertoe dat wij tussen nu en 2018 minimaal 190 fte moeten gaan afbouwen. Bij Cello werken momenteel 2500 medewerkers, 1500 fte. Eerder dit jaar is al besloten om nieuwe medewerkers geen contracten meer aan te bieden voor onbepaalde tijd. Daarnaast wordt de teruggang bereikt door natuurlijk verloop: medewerkers stoppen of gaan minder werken, vinden ergens een andere baan of gaan met pensioen." Lees meer op Cello-zorg.nl.

De Hartekamp Groep wil in 2014 al 2,1 miljoen euro bezuinigen, zo berichtte de organisatie eerder op de website:
"Naast het bezuinigen op materiële kosten zullen er 25 arbeidsplaatsen (fte) verdwijnen in 2014. De bezuinigingen zijn nodig om de Hartekamp Groep financieel gezond te houden en de organisatie voor te bereiden op de geheel nieuwe situatie vanaf 1 januari 2015 als de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingaat."

Directe zorg gespaard
De 25 arbeidsplaatsen verdwijnen voornamelijk in de (zorg)overhead, staf en management. De directe zorg wordt gespaard. "Het gaat in totaal om 36 medewerkers. Daarnaast zal van 17 medewerkers (10fte) het jaarcontract niet worden verlengd."

Actie
Belangenorganisaties Platform VG en de CG-Raad maken grote zorgen over de diverse reorganisaties in de gehandicaptenzorg. Omdat de wensen van de bewoners (en hun familie) bij deze reorganisaties volgens hen zwaar moeten wegen, peilen ze deze met een meldactie. De resultaten worden overhandigd aan de Tweede Kamer en aan het ministerie van Vws.

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!